Konto bankowe:
Santander Bank Polska S.A.: 68 1090 1359 0000 0000 3501 8569
SWIFT WBKPPLPPXXX
IBAN PL68-1090-1359-0000-0000-3501-8569
Konto walutowe:
Santander Bank Polska S.A.: 09 1090 2620 0000 0001 5023 7492
„Miłość jest tajemnym składnikiem,który czyni sery własnej roboty tak niepowtarzalnym i różni je od produktów przemysłowych. Nie powinniśmy na niej oszczędzać. Naukowo nie da się jej zmierzyć, nic nie kosztuje i jest zawsze do dyspozycji, jeśli chcemy jej dodać. Pełne miłości postępowanie zaczyna się od traktowania zwierząt,a kończy na podawaniu sera. Z doświadczenia wiadomo, że ani odrobina uczucia się nie marnuje!” (Lotte Hanreich)
W serowarni pracują zarówno Bure Niedźwiedzie jak i Bure Misie. Praca ta polega na: przygotowaniu mleka do zaszczepienia odpowiednich kultur bakterii, dodaniu podpuszczki, krojeniu skrzepu, mieszaniu gęstwy serowej, odlewaniu serwatki, dolewaniu wody technologicznej, przelewaniu przez sita, wkładaniu do form i układaniu wypełnionych form pod prasą. Należy też pielęgnować gotowe sery znajdują się w dojrzewalni.
Bure Misie pracujące w serowarni bardzo poważnie i odpowiedzialnie traktują wykonywane przez siebie czynności. Wiedzą, że to również od nich zależy czy ser będzie dobry. Praca ta daje Burym Misiom wiele satysfakcji, radości i poczucia samodzielności, ponieważ dobrze wiedzą o tym, że mają swój wkład w to, że nasze sery są pyszne, zdrowe i aż pachnące przyjaźnią.
Séry Frisztikowe
Podpuszczkowe sery świeże, miękkie o bardzo delikatnym słodkawo-słonym smaku. Mleczne, śmietankowe, bardzo przyjemne. Doskonałe na śniadanie, do kanapek i sałatek. Bardzo dobrze komponują się z różnymi dodatkami.
Proponujemy:
Sér Frisztikowy – bez dodatków,
Sér Frisztikowy – z czarnuszką,
Frisztikowy Słuńcownikowy – ze słonecznikiem,
Frisztikowy Zélny – z ziołami prowansalskimi,
Frisztikowy Orzeszny – z orzechami włoskimi.
Frisztikowy Krepkowati – z czarnuszką
Frisztikowy Tomatowi – z suszonymi pomidorami
Séry Smędzone
Podpuszczkowe sery, zasolone, wędzone we własnej wędzarni.
Smędzony Sér w smaku typowego wędzonego sera, rewelacyjny do zapiekania i podawania z żurawinami czy powidłami śliwkowymi. Lekko żółty, w bursztynowej skórce.
Smędzony Frisztikowy Sér ma bardziej wyrazisty, ostrzejszy smak. To miękki ser z ziołami, wędzony.
Séry Smędzone sprzedajemy w kawałkach.
Séry Zdrębne
Prawdziwe żółte sery, twarde. Dojrzewające co najmniej miesiąc.
Zdrębny Sér Razny o dość prostym smaku, codzienny, z lekko kwaśną nutą, kanapkowy.
Zdrębny Sér Laszczewi klasyczny, łagodny, o lekko orzechowym
i słodkim posmaku.
Zdrębny Sér Ostri zdecydowanie wyróżniający się smakiem, intensywny i ostry.
Zdrębny Sér Długodojrzewający jest to ser, który dojrzewa przynajmniej 3 miesišce. Ma bardzo intensywny smak, momentami nawet cierpki, doskonały do wina.
Zdrębny Sér Krepkowati – z czarnuszką
Zdrębny Sér Bazyliowy – z bazylią
Séry zdrębne sprzedajemy w kawałkach.
Ser Prawie Grecczi
Stary Browar w Kościerzynie
Hotel Bazuny w Kościerzynie
Lisewski Dwór w Gniewinie
Hotel Notera Chojnice
Sopot Restauracja Browar Miejski Sopot
Biały Królik
Restauracja Papierówka w Poznaniu
na Rynku w Kościerzynie Delikatesy regionalne PSS Społem
Na zakupy zapraszamy do naszego sklepiku na Osadzie Burego Misia:
FUNDACJA WSPÓLNOTY BUREGO MISIA
IM. BOGDANA JAŃSKIEGO
ul. Osadowa 7, Nowy Klincz
83-400 Kościerzyna
Tel: 509 702 003
Sklepik: 511 985 241
fundacja@buremisie.org.pl
Ogniska Wspólnoty Burego Misia:
BYTOM: Martyna
martyna.kojda@gmail.com
KRAKÓW: Iwona
wbmkrakow@gmail.com
POZNAŃ: Agnieszka
aga_bryze@wp.pl